Znanstvenici FER-a razvili najbrži HCBT tranzistor na svijetu -najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor. Riječ je o, objašnjava nam voditelj MiNEL-a prof. dr. Tomislav Suligoj, bipolarnom tranzistoru s horizontalnim tokom struje kakvi se danas koriste u zahtjevnijim analognim sklopovima, za optičke i bežične komunikacije, izvore napajanja, operacijska pojačala, drivere za diskove i ekrane.

Najbrža mreža, najbrži prijenos podataka, najbrži čip, najbrži… Kao brzinom munje smjenjuju se vijesti o postignućima kojima telekomi i razne IT kompanije mame klijente da im što brže “poklone novac”. Znanstvenici i istraživači Laboratorija za mikro i nano elektroniku (MiNEL) zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) s druge su strane, skromno, ako i uopće, proslavili svoj uspjeh: Razvili su najbrži tranzistor na svijetu. 

Tim koji je radio na projektu – Marko Koričić, Josip Žilak, Željko Osrečki i Filip Bogdanović ukazao je na mogućnost da cijena proizvodnje navedenih sklopova, odnosno čipova, bude znatno jeftinija. U uvjetima nestašice i sve skupljih poluvodiča i elektroničkih komponenti na osnovu kojih se danas tehnološki vrti svijet, to zvuči spektakularno.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay