ZAGREB, 30. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska i Francuska imaju vrlo dobre odnose, no još je mnogo prostora za jačanje gospodarske suradnje posebice u graditeljstvu, automobilskoj i prehrambenoj industriji, energetici, turizmu, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima, istaknuto je u ponedjeljak na Hrvatsko-francuskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Forum je održan u sklopu posjeta skupine francuskih tvrtki Hrvatskoj, u organizaciji vodećeg francuskog Udruženja poslodavaca MEDEF.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović je istaknuo kako Francuska zauzima 7. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku.

Potencijal za daljnju gospodarsku suradnju on vidi posebice u graditeljstvu, obrambenoj i automobilskoj industriji, energetici, turizmu i IT-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier također je istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje, a predsjednik Poslovnog vijeća Udruge MEDEF International Charles Paradis je kazao kako su došli s 22 kompanije iz 7 različitih sektora, koji su zainteresirani za budući razvoj Hrvatske.

Otkad se Hrvatska 2013. priključila EU-u ima pristup EU fondovima i mi kao kompanije želimo sudjelovati u projektima koji se tako financiraju, rekao je.

Kazao je i kako znaju za neke projekte u Hrvatskoj, primjerice u razvoju infrastrukture, kao što je Pelješki most, a prate i razvoj projekata u energetici i drugim sektorima.

Prema podacima HNB-a, ukupna francuska ulaganja u Hrvatsku od 1993. do trećeg tromjesečja 2016. iznosila su 1,4 milijarde eura, odnosno 4,73 posto ukupnih izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku.

Hrvatska u Francusku najviše izvozi automobilsku opremu i dijelove, poljoprivredne strojeve, teretne vagone, električnu opremu, tekstilne i kožne te drvne proizvode, a Francuska u Hrvatsku automobile, farmaceutske proizvode, plovila, poljoprivredno-prehrambene proizvode, plastične mase, električnu i elektroničku opremu te kozmetičke proizvode.

Robna razmjena dviju zemalja u 2015. je iznosila 700 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz U Francusku iznosio 270,8 milijuna eura, a uvoz iz te zemlje bio je znatno viši i iznosio 429,4 milijuna eura. U prvih deset mjeseci prošle godine, hrvatski je izvoz u Francusku blago smanjen prema istom razdoblju 2015., za 0,45 posto, na 223,9 milijuna eura, dok je uvoz iz Francuske istodobno porastao za više od 12 posto, na 402,6 milijuna eura.

Od siječnja do studenog 2016. godine u Hrvatskoj je boravilo 492 tisuće francuskih turista, ostvarivši preko dva milijuna noćenja, što je porast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

(Hina)