Na tržištu nekretnina u 2020. godini ostvaren je pad transakcija od 7,7 posto, no ukupna vrijednost prodanih nekretnina porasla je za 0,5 posto.

Također, zagrebački potres nije doveo do očekivanog pada transakcija nekretnina u Zagrebu, ni do pada cijena, već se dogodilo upravo suprotno – povećali su se i prosječan dnevni broj transakcija i medijalna prodajna cijena stanova. Ipak, zagrebački centar pretrpio je pad prodaje stanova, konačno je utvrđeno u Pregledu tržišta nekretnina u Hrvatskoj 2020. godini, godišnjoj analizi Ekonomskog instituta i Ministarstva graditeljstva predstavljenoj u petak.

Pad prodaje u 2020. godini bilježe i stanovi i šumska zemljišta, obje kategorije u visini od 11 posto, iza kojih slijede poljoprivredna zemljišta s padom prodaje od 10,4 posto. Poljorivredna zemljišta i dalje imaju najveći broj transakcija (33,3 posto ukupnog broja kupoprodaja), slijede stanovi s 22,9 posto od ukupnog broja te kupoprodaje građevinskog zemljišta. Kupoprodaja obiteljskih kuća imala je udjel od 13,4 u broju transakcija. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u 2020. godini iznosila je 40,023 milijarde kuna, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja povećanje od 0,5 posto.

I dalje je ogromna razlika u cijenama stanova između regija, pa se za jedan kvadrat u Dubrovačko-neretvanskoj županiji moglo kupiti 4,2 kvadrata u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay