Zbog još uvijek zabrinjavajuće epidemiološke situacije sa koronavirusom i ovogodišnja, predstojeća turistička sezona puna je neizvjesnosti. To se još izražajnije osjeća u prometno izoliranom Dubrovniku koji je avio i kruzing destinacija, a upravo su ti segmenti najpogođeniji pandemijom.

Iako se još lani najjavljivalo kako se povratak kruzera u Dubrovnik očekuje u ožujku ove godine to se ipak neće dogoditi prije svibnja, piše Dubrovački vjesnik.

Naime, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo naglašava kako trenutačno imaju oko 330 najavljenih ticanja no da kruzing- kompanije zbog pandemije mogu dolazak brodovaz bez troškova otkazati u zadnji trenutak.

– Većina kompanija neće krenuti prije 1. svibnja, a uplovljavanja većih kruzera ne očekujemo prije 1. lipnja iako je moguće da se ranije dogodi uplovljavanje manjih putničkih brodova. Pratimo situaciju na emitivnim tržištima, posebno u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje je i procijepljenost dosta velika. Mislimo da je cijepljenje ključno, a već znamo da su neke kompanije najavile da će to biti glavni uvjet ukrcaja na kruzer.

– Ako se situacija stabilizira, očekujemo uspješan drugi dio sezone. Intenzivno radimo na promociji i vidljivosti Dubrovnika na emitivnim tržištima uz isticanje prepoznate sigurnosti destinacije. Na tome smo i lani temeljili promociju. Trenutačno je važna fleksibilnost uz razvoj epidemiološke situacije i uspostavu letova, a bitno je promptno reagirati i plasirati već pripremljene kampanje na pojedina tržišta, pa i domaće na kojem smo uoči pandemije ostvarili izvrsne rezultate. Prema podacima Zračne luke Dubrovnik, još nisu najavljene ili potvrđene nove rute, ali su potvrđene sve prošlogodišnje te se ljeti očekuje 30- 35 posto letova iz 2019. u periodu od lipnja do rujna. Promet kruzera se ne očekuje prije lipnja, do kada ni većina avioprijevoznika neće pokrenuti svoje letove. 

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay