Svega 20 kompanija proizvodi sirovine za više od polovice svih svjetskih jednokratnih plastičnih predmeta koji se svakodnevno bacaju, pokazala je analiza koja se bavila proizvođačima plastike, a obuhvatila je oko 1.000 tvornica koje rade sirovine za proizvode za jednokratnu upotrebu.

Plastične boce, pakiranja hrane i vrećice su među milijardama predmeta koji se iskoriste samo jednom i onda bace, nakon čega često završe u oceanima, prenosi BBC.

Američki ExxonMobil je najveći svjetski proizvođač jednokratne plastike, a slijede Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotgte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT and China Resources.

Direktor australijske fondacije koja je predvodila istraživanje Dominik Charles, kaže kako studija naglašava „da je budućnost krize plastičnog otpada u rukama samo 20 kompanija“.

„To je nevjerovatna točka utjecaja za regulatore, financijske institucije, da utječu na njih da umjesto proizvodnje iz fosilnih goriva, proizvode recikliranu plastiku“, kazao je Charles.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay