Kako industrija solarne energije rapidno raste, tako se paralelno razvijaju razne inovacije na polju novih uređaja, učinkovitosti, pretvaranja energije, njezina skladištenja i načina korištenja. Ne samo u smjeru solarnih elektrana i panela koji se postavljaju na krovove već i prijenosnih solara ili onih za manje životne prostore poput stanova, u kojima se solarna energija može upotrebljavati na balkonima. Sve su popularniji i projekti tzv. solarnih zajednica, osobito u SAD-u.

Da bismo došli do globalnog cilja smanjenja emisija CO2 i prešli na obnovljive izvore energije, važno je da na tržištu postoje različiti i ekonomski održivi modeli koji će omogućiti da svi imaju koristi od solarne energije. Inače bi Sunce moglo biti rezervirano samo za nekolicinu i za elitu.

Stoga su na tržištu (doduše, u Hrvatskoj uglavnom u online trgovinama) danas dostupni novi izvori i solarni sustavi pristupačni nižim i srednjim slojevima društva koji ne zahtijevaju priključenje na mrežu opskrbljivača, a ni usluge projektiranja i montiranja solarnih sustava. Izvanmrežni solarni sustavi u osnovi su kombinacija solarnih panela, solarnih baterija i još mnogo toga kako bi se energija generirala, skladištila i upotrebljavala bez pristupa mreži.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr