Najgori scenarij se ostvario. Dogodio se drugi najveći krah kriptovaluta ove godine, i slobodno ga možemo usporediti s onim iz svibnja, no ovoga puta ne možemo optužiti ni Kinu, ni Omikron soj, ni pad tržišta dionicama, ni Bidenovu prehladu, ni retrogradni Merkur.

Naime, Bitcoin je u samo 24 sata s vrijednosti od 57.000 dolara pao na ispod 44.000, dosegavši u jednom trenutku 42.500. Nedugo zatim uslijedila je korekcija na gore i u trenutku objave ovog članka iznosila je oko 47.000 dolara.

Što se dogodilo? Ponovno su se trgovci Futuresima malo zaigrali, precijenili svoje sposobnosti i svoje pozicije s prevelikim leverageom izložili iznimno velikom riziku, te je ubrzo nakon toga došlo do masovnih likvidacija. U trgovanju financijskim instrumentima, leverage x10 se inače smatra izuzetno riskantnim, ali u svijetu kriptovaluta, mjenjačnice nude čak do x125 leverage, što je nakon nemale fluktuacije cijena, uzrokovalo likvidaciju od nešto manje od četiri milijarde dolara vrijednosti pozicija.

Naravno, nije samo Bitcoin u pitanju, već i ostale kriptovalute poput Etheruma, Solane itd. Mnogi altcoini su u ovom procesu izgubili i 50% vrijednosti, iako postoje izuzeci poput Cosmosa ($ATOM), koji je uspio zadržati svoju minimalnu cijenu od 25 dolara. 

Cijeli članak možete pročitati na: mob.hr

Foto: Pixabay