NAKON što je prije nekoliko mjeseci Michael Müller otišao s mjesta predsjednika Uprave Raiffeisen Banke (RBA) zbog namjere neprimjerenog pritiska na sud i pravosuđe, Raiffeisen grupaciju trese nova, još veća afera, otkrivaju Index Istrage.

>>Šef RBA podnio ostavku nakon članka na Index Istragama

Naime, dok je Hrvatsku tresla najgora i najdugotrajnija recesija u njenoj novijoj povijesti, dok su ljudi gubili poslove i stanove, RBA Leasing je odlučio zagrabiti još dublje i nezakonito u džepove svojih mušterija.

Ne žele vratiti novac klijentima, iako je utvrđeno da je oduzet nezakonito

Državno nadzorno tijelo nepobitno je utvrdilo da je Raiffeisen Leasing od 2008. godine do 2013. godine suprotno potpisanom ugovoru o leasingu povećavao rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga platili su tako puno veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. Nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti, RBA Leasing ne želi vratiti novac oštećenim klijentima jer tvrdi kako je ionako nastupila zastara. Spornih ugovora je više od 15 tisuća, točnije 15.684 ugovora, a riječ je o desecima milijun kuna koje je RBA Leasing nezakonito uzeo od svojih korisnika, a taj bi se iznos do danas trebao uvećati i za kamate.

Oštećeni ste? Evo što napraviti

S obzirom na bahatost RBA Leasinga, pokušali smo saznati što zapravo mogu učiniti oštećeni korisnici koji su ostali bez novca. Odvjetnika Srđana Kalebotu, koji je već zastupao klijente protiv banaka, upoznali smo s rješenjem Hanfe te upitali za stručno mišljenje.  

“Proizlazi kako je RBA Leasing nezakonito u svojim ugovorima mijenjao kamatnu stopu, odnosno maržu, pa potrošači trebaju prije svega prikupiti svu dokumentaciju po leasingu, ugovor, promjene kamata, knjigovodstveni promet i slično koja će im onda poslužiti kao podloga za izračun koliko su oštećeni takvim nezakonitim postupanjem. Nakon toga trebaju podnijeti zahtjev za povratom sredstava prema Leasingu. Za sve probleme koje imaju u realizaciji odštete svakako trebaju pismeno obavijestiti Hanfu, odnosno za sudski postupak angažirati i stručnu pomoć”, rekao nam je odvjetnik na kraju.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay