Južnokorejske financijske vlasti objavile su danas da su poslale inspekciju u šest banaka koje institucijama nude račune s virtualnim valutama u kontekstu bojazni da bi njihova pojačana upotreba mogla potaknuti val kriminala.

Zajednička inspekcija Komisije za financijske usluge (FSC) i Financijske supervizorske službe (FSS) provjerit će poštuju li banke zakone o suzbijanju pranja novca i koriste li stvarna imena za račune, kazao je na konferenciji za novinstvo predsjedatelj FSC-a Choi Jong-Ku.

Banke NH Bank, Industrial Bank of Korea, Shinhan Bank, Kookmin Bank, Woori Bank i Korea Development Bank otvorile su račune za virtualne valute klijentima koji njima trguju a inspekcije im trebale ponuditi smjernice i nisu poslane zbog prekršaja, napominje dužnosnik FSC-a.

“Virtualne valute zasad ne funkcioniraju kao sredstvo plaćanja i koriste se u nezakonite svrhe, kao što su pranje novca, organizirane i prijevare investitora”, podsjeća Choi.

“Prateći su efekti ozbiljni i dovode do problema hakiranja u institucijama koje se bave kriptovalutama kao i nesrazmjerno učestalim špekulacijama”, dodaje on.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock