Južna Koreja zabranila je u srijedu financijskim institucijama trgovanje virtualnim valutama poput bitcoina čiju je vrijednost u posljednje vrijeme katapultirao val špekulativnih kupovina malih ulagača, među kojima su mnogi upravo iz te azijske zemlje.

Južna Koreja prometnula se u centar trgovanja kriptovalutama i na tu zemlju danas otpada 20 posto svjetskih transakcija bitcoinom.To je deset puta više od udjela Južne Koreje u svjetskom gospodarstvu, primjećuje AFP.

Procjenjuje se da oko milijun građana Južne Koreje, mnogi među njima mali ulagači, posjeduje bitcoione, a potražnja je tako velika da su cijene oko 20 posto više nego u SAD-u, najvećem tržištu te kriptovalute.

Cijene bitcoina poskočile su ove godine širom svijeta, s manje od tisuću dolara u siječnju na 17 tisuća dolara u ovom tjednu.

Prošlog je vikenda bitcoin debitirao i na tradicionalnim burzama – terminski ugovori u toj digitalnoj valutu uvršteni su u ponudu američke Chicago Board Options Exchange (Cboe). Očekuje se da će se od idućeg tjedna njime početi trgovati i na Chicago Mercantile Exchangeu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Shutterstock