Kako je prosječan građanin financijski, a pogotovo porezno nepismen, a k tome im se i životne i poslovne okolnosti i propisi često mijenjaju, teško se snaći u svoj toj kakofoniji i izvući financijsku korist.

Na scenu tu stupa Toni Milun, nagrađivani profesor matematike i financijski vloger, koji se proslavio besplatnim online edukacijama. Milun je, osim što je matematičar, i sveučilišni specijalist ekonomije, a u posljednje vrijeme se dao u podučavanje o financijskom obrazovanju. Čini se da bi nam svima takav jedan predmet u školi bio puno korisniji od mnogo stvari koje smo učili.

Uglavnom, Milun je razvio i aplikaciju Toni Milun, a IT-evci iz tvrtke Gaurus su mu u sklopu nje gratis isprogramirali i virtualnog poreznog savjetnika, odnosno kalkulator Popodica, koji bi vam trebao reći imate li pravo na povrat poreza, a ako imate daje i upute kako rasporediti djecu, koliko ćete povrata poreza dobiti, kako predati ZPP-DOH obrazac putem sustava egrađani… Pritom mu je puno pomogla i porezna savjetnica Veronika Galić, za koju kaže kako je pravi čarobnjak u snalaženju s kompleksnim poreznim zakonom u Hrvatskoj.

– Što kažete da vam Porezna uprava ove godine plati ljetovanje? Radi se o povratu poreza za koji mnogi ne znaju da imaju pravo. Evo jedan od brojnih primjera: Ante i Iva su u 2022. imali mjesečnu neto plaću po 8.250 kuna i prijavili dvoje djece na Antinu poreznu karticu. Ali Ante je rođen 1992., a Iva 1991. Kalkulator Popodica će reći: prebacite djecu na Ivu. Ante će trebati doplatiti oko 6.000 kuna (750 eura) poreza i prireza, ali će Iva dobiti oko 12.000 kuna (1.500 eura) povrata. Njihov zajednički budžet će se popraviti za 750 eura. Dovoljno za 7 dana apartmana ovog ljeta na moru. Ako Ante i Iva ne predaju ZPP-DOH obrazac s novom razdiobom do kraja veljače neće dobiti ništa! – opisuje Milun samo jedan od brojnih slučajeva kako vam Popodica može pomoći poboljšati svoju financijsku situaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay