– Još je prerano pričati o posljedicama jer ćemo tek vidjeti što nam donosi budućnost jer znamo da je država svojim mjerama u prva tri mjeseca korone bitno ublažila negativne posljedice – naglašava Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

– Poznato je da se tržište nekretnina u Hrvatskoj sastoji od dva dijela, onog u kojemu se plasiraju ekskluzivnije nekretnine i drugog u kojemu se radi o nekretninama koje se kupuju za svakodnevni život – podsjeća naš sugovornik, te nastavlja:

– Ako bude došlo do vala otkaza, to će se odraziti na ovo ovaj drugi dio. Osobno mislim da će se nerealno visoke cijene morati prilagodit, a tamo gdje nije bilo “ludovanja” cijena, promjena neće biti. U Rijeci i u Istri se i prije korone stanove moglo kupiti po cijeni od 1200 do 1500 eura po kvadratu, one na atraktivnijim lokacijama za 2000 eura po kvadratu, za razliku od, recimo, Splita – veli Papeš.

U ovakvoj situaciji, naglašava naš sugovornik, u Dogmu, primjerice, dolazi veći broj upita za ekskluzivnije nekretnine, a razlog je jednostavan, ljudi su promijenili stav prema nekretninama. Shvatili su, naime, koliko je bitno da su vrijeme za koronavirusa provodili više u svojim kućama, nego u stanu od 60-ak kvadrata. Tako da možda nikada nije bilo važnije u kakvoj se nekretnini živi. Zato su sada traženije kuće s vrtom ili stanovi u prizemlju s pripadajućim dvorom.

– Početkom pandemije mi smo imali klijente iz Austrije, Mađarske i Češke koji su razmišljali o kupnji kuće na Jadranu, a situacija s koronom ih je u tome “pogurala” i kupili su ih – kazuje Papeš i obrazlaže:

– Prvi je razlog što su nekretnine kod nas jeftinije, pri čemu im je najvažnije da se radi o autodestinaciji, kako bi mogli po potrebi otići autom. Važno je i što nas doživljavaju kao “korona sigurnu” zemlju. Jedan od kupaca je napravio usporedbu Bergama i našeg Jadrana, pa kaže da bi u slučaju zaraze radije bio u Hrvatskoj u bolnici koja ima respiratore, nego u Bergamu, a Italija ima razvijeniji sustav, u kojemu respiratora nema.

Tržište na Jadranu, procjenjuje, odredit će turistička sezona.

– Ako bude iole normalna, tržište će biti O.K., ako ne bude, u desetom i jedanaestom mjesecu ponuda će porasti, a nekretnine biti jeftinije. Ne treba zaboraviti da je većina nekretnina kupljena na kredit ili uređivana uz pomoć kredita – zaključio je Papeš.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay