U prva dva tjedna iduće godine građani svoje naloge mogu plaćati u kunama, bez obzira na to jesu li ispostavljeni u kunama ili eurima, tumači Fina.

Čim uđemo u Novu godinu, službena valuta postaje euro, što znači da bi trebalo plaćati eurima, no građanima je ostavljen rok za prilagodbu prva dva tjedna 2023., unutar kojih još smiju plaćati i kunama. Prodajna mjesta bi im međutim i u tom prijelaznom razdoblju trebala uzvraćati eure. Preporuča se kartično plaćanje u što većoj mjeri. Tek od 15. siječnja i građani moraju plaćati isključivo eurima, te kuna definitivno izlazi iz optjecaja. Što se tiče plaćanja npr. režija, Hrvatska udruga banaka navodi da onom valutom koja je navedena na računima, treba i platiti.

“Računi za potrošnju u prosincu ionako će biti izdani u siječnju 2023. i bit će u eurima. Sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćat će ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1. srpnja iduće godine”, kažu u HUB-u za Novi list.

Iz Financijske agencije (Fina) potvrdili su nam jučer da navedeno vrijedi i za Finu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay