Inflacija udara na svim razinama, evo koliko će nas uskoro koštati ispijanje omiljenog napitka na štekatu… Najveći šok je, ipak, moguća cijena kave u trgovini…

Cijena arabice je na trenutnoj razini od 5.91 dolara po kilogramu, u odnosu na 3.46 dolara od prije godinu dana, što je godišnja promjena od 71,04 posto. Robusta je rasla nešto manje te sad je na razini od 2.48 dolara, u odnosu 1.58 prošle godine, signalizirajući tako rast od 57,26 posto. Analitičari Tridgea rekli su da bi moglo proći nekoliko sezona dok se proizvodnja kave u Brazilu ne normalizira jer je potrebno i do pet godina da nova stabla kave sazriju.

Neki od domaćih kava-entuzijasta, poput Roberta Pudića iz Quahwe, ugostitelja i trgovca koji se trudi domaćem tržištu ponuditi najbolje zrnate plodove ove biljke, špekulira s pretpostavkom da bi cijena kave u nabavi, zbog trenutne šire tržišne nestabilnosti, mogla uskoro poskupjeti i za 150 posto. To bi značilo da bi pola kilograma kave, koja sada košta oko 30 kuna, pod uvjetom da trgovci planiraju održati istu maržu, moglo poskupjeti na nekih 40-ak kuna. S druge strane, ugostitelji će ovaj trošak nastojati prebaciti na goste, pa bi tako cijena kave u kafićima mogla porasti za dvije il čak tri kune.

Djelatnik jednog drugog distributera kave nam je potvrdio da se u novim godišnjim ugovorima s trgovcima povisuju naknade te da je razumno očekivati i rast cijena u dućanima. Na pitanje hoće li taj udar biti kratkotrajan, sugovornik odgovara da se svakako nada tome, ali kako, poučen prethodnim iskustvima, teško može povjerovati da će doći do naknadne korekcije prema dolje. ‘Jednom kad se ljude navikne na viši iznos, trgovci nemaju potrebe im nuditi niže cijene. Što se tiče ugostitelja, na nekim lokacijama marža na kavu dostiže i 700 posto. Sad, ako takva zarada ne može biti upotrebljena da amortizira udar na novčanike građana, a onda k vragu i sve…’, sugerira distributer.

No, njega posebno zabrinjava jedna druga stvar: ‘Gradska vlast je nedavno iznijela prijedlog pravilnika o određivanju visine zakupnine, zonama i načinu korištenja javnih površina za postavljanje kioska, štekata, štandova i pokretnih naprava. Po tom nacrtu, cijena za moj trenutni štekat bi skočila skoro tri puta. Ukoliko se to desi, onda građani trebaju očekivati da će cijene kave, ali i ostalih artikala, još dodatno narasti. Ne bi me začudilo da, ovim tempom i smjerom, uskoro dostignemo i famozne dubrovačke cijenike. Evo, ja sam nekidan u jednom poznatom splitskom kafiću platio kavu sa šlagom 16 kuna, tako da je trenutno zbilja teško predvidjeti gornju granicu kretanja cijena’, upozorava naš sugovornik.

A što će tek biti kad dođe euro…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay