Kina je izdala nove smjernice o transferu intelektualnog vlasništva domaćih kompanija inozemnim ulagačima u kontekstu pojačanih globalnih napetosti oko krađe tehnologije a uvela je i nove porezne olakšice za proizvođače poluvodiča kako bi smanjila ovisnost o uvozu.

Prema smjernicama objavljenim u čevrtak vlada će ubuduće morati odobriti svaki tranfer intelektualnog vlasništva u segmentu integriranih matičnih ploča, softvera i novih sorti poljoprivrednih kultura. Cilj je smjernica “zaštita nacionalne sigurnosti i značajnih javnih interesa”, priopćeno je iz vlade.

– Uvođenje smjernice važan je korak u zaštiti nacionalne sigurnosti, kazao je Zhang Zhicheng iz Državnog ureda za intelektualno vlasništvo u razgovoru za list China Daily.

Potez je također u skladu s međunarodnim propisima, naglasio je Zhang, podsjećajući na “slične sustave provjere u Europskoj uniji i Japanu”. Američki predsjednik Donald Trump najavio je nove carine na kineski uvoz zbog “krađe” intelektualnog vlasništva, što je potpirilo strah od trgovinskog rata.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Shutterstock