U petak tijekom prvog dana trodnevnog zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa koji je okupio 5000 delegata, premijer Li Keqiang je kazao kako vlada za ovu godinu planira stopu rasta BDP-a “iznad 6 posto”.

To je značajno manje od očekivanja inozemnih ekonomista koji su smatrali da će Peking objaviti ciljanu stopu od 8,4 posto.

Za razliku od SAD-a gdje Bidenova administracija pokušava kroz Kongres “progurati” još jedan paket poticaja gospodarstvu od 1,9 bilijuna dolara, Kina se odlučila za normalizaciju ekonomske politike s obzirom da vlasti drže epidemiju bolesti COVID-19 pod kontrolom, a gospodarstvo se uglavnom oporavilo od šoka izazvanog koronavirusom.

Postavljanjem umjerenog cilja ekonomskog rasta kineski dužnosnici omogućuju gospodarstvu da se fokusira na dugoročne ambicije, poput razvoja visokotehnološke industrije i ojačavanja osobne potrošnje.

“Ciljana stopa iznad 6 posto omogućit će nam usmjeravanje pune energije na provođenje reformi, inovacija i visokokvalitetnog razvoja”, izjavio je Li delegatima okupljenima u Velikoj dvorani naroda.

“Vlada je postavila fleksibilniji cilj ekonomskog rasta kako bi ostavila prostora za ekonomske reforme i pandemijske nesigurnosti”, komentirao je za Bloomberg Bruce Pang, direktor makroekonomskih istraživanja u hongkonškoj tvrtki China Renaissance Securities.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay