To je ujedno bila tema i online konferencija 2. Earth Observation Summit i 4. Eyes on Earth Roadshow, koje su u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, EO4GEO projekta, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge poslodavaca održane 2. i 3. lipnja. 

Naime, predstavnici javne uprave, gospodarstva i ekonomske zajednice složili su se da očekuju daljnji rast EO/GI sektora u narednom razdoblju, a EU programi Copernicus i Galileo su njegovi pokretači. Iz perspektive predstavnika gospodarstva, glavna je prijetnja nedostatak dobro obrazovanih profesionalaca svih razina obrazovanja, pa je stoga potrebno ubrzati modernizaciju obrazovnog sustava i usmjeriti ju u stjecanje potrebnih vještina.

Poslovi budućnosti koji su danas prepoznati kao neposredno vezani uz daljinska istraživanja – opažanje Zemlje (EO/GI) i geoinformatiku (GIS) još uvijek su nepoznanica i tek ih trebamo otkriti. No, dosadašnja istraživanja, njihovi rezultati i potrebe koje uslijede definirale su ova zanimanja kao zanimanja budućnosti: stručnjak (Analyst) za daljinska istraživanja i geoinformatiku (GIS), programer softvera za daljinska istraživanja i GIS, stručnjak za razvoj aplikacija zasnovanih na geopodacima, stručnjak za podatke (Dana scientist) i stručnjak za geoprostorne interpretacije (kartograf budućnosti). Tu su i poslovi koji se značajno oslanjaju na EO/GI kao što su dizajner proširene stvarnosti i virtualnog svijeta, operater drona (bespilotne letjelice), analitičar klimatskih promjena, inženjer urbane poljoprivrede i inženjer ubrane sigurnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay