Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa iskoristila je epidemiju koronavirusa kako bi dodatno napala Kinu te ju pokušala kompromitirati. Državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako je Kina “najveća prijetnja našega doba te da SAD i saveznici moraju osigurati vojnu i tehnološku nadmoć kako bi osigurali da u 21. stoljeću svijetom vladaju zapadna načela.”

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell upozorio je kako je “kineska ekonomija sada vrlo važna u globalnoj ekonomiji. Kada kineska ekonomija usporava, mi to osjećamo”. Premijer Shinzo Abe izrazio je zabrinutost zbog šteta koje će kriza u Kini donijeti Japanu, koji se u najvećoj mjeri oslanja na tu zemlju kao proizvodnu i tržišnu bazu.

Procjenjuje se da će kinesko gospodarstvo pretrpjeti štetu od najmanje 60 milijardi dolara.

Strah od smanjene kineske potražnje za ključnim poljoprivrednim proizvodima već je izazvao veliki pad cijena soje, kukuruza, pšenice, ulja i biljnih ulja. To potvrđuje da će se dio krize u Kini preliti i na američko gospodarstvo.

Predviđa se također da će propasti brojne kineske tvrtke koje se bave turizmom.

Brojne strane kompanije djelomično ili potpuno ograničile su poslovanje u Kini. Među njima su Apple, Starbucks, McDonald’s, Toyota, Ikea.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay