Od početka 2021. vrijednost ilegalnih ‘operacija’ nabujala 60 posto u odnosu na 2018.

Od početka 2021. godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama razne vrste prijevara povezane s kriptovalutama ‘progutale’ su više od milijardu dolara, što je čak 60 posto više u usporedbi s 2018. godinom.

Pokazalo je to izvješće Savezne trgovinske agencije (FTC) koje prenose američki mediji, a u kojem stoji da je oko 46 tisuća stanovnika Amerike prijavilo kako su od početka protekle godine bile žrtve prevaranata koji su se u svojim ilegalnim poslovima koristili kriptom kako “mamcem”.

Lažne aplikacije
Više od polovice prevarenih tvrdi da su u “klopku” upali nakon što su slijedili oglase, postove ili poruke objavljene na različitim društvenim mrežama. Izvještaj FTC-a pokazuje kako je gotovo četiri od 10 dolara izgubljenih na ovaj način vezano za prijevare kojima su kao “baza” u najvećem broju slučajeva poslužili Instagram, Facebook, WhatsApp i Telegram.

Službeni podaci o ovim slučajevima pokazuju kako je 575 milijuna dolara štete od ovih prijevara bilo direktno povezano s promoviranjem lažnih mogućnosti za investiranje, piše Reuters.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay