Pri svakom tržišnom padu, mnogi traže uzroke. Evo pregleda nekih od najvećih čimbenika koji su pridonijeli rasprodaji i zašto se situacija tek treba stabilizirati.

Kineska rudarska represija

Dugotrajna ekološka pitanja oko korištenje energije bitcoin rudarenja navela su Kinu da intenzivira represiju nad rudarima ove godine. Dio je to kineskog obećanja da će smanjiti emisiju ugljika, nacija se nada da će postići ‘ugljičnu neutralnost’ do 2060. godine.

Pokrajine Anhui, Henan, Gansu, Qinghai, Unutarnja Mongolija, Sečuan, Yunnan i Xinjiang uvele su nova ograničenja za rudarsku industriju, a čini se da se velik dio bitcoinove globalne računalne snage zbog toga premješta prema zapadu. Kineski kripto startupovi također razmatraju hoće li napustiti zemlju usred nedavnih neprijateljskih događaja.

Drama s Elonom

Elon Musk postao je heroj kripto publike kada je Tesla kupila 1,5 milijardi dolara u bitcoinu i najavila da će početi prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za nova vozila. Samo tri mjeseca kasnije, Musk je promijenio mišljenje, te 12. svibnja objavio tweet kako Tesla više neće prihvaćati bitcoin zbog zabrinutosti zbog prevelikog utjecaja na okoliš.

Zabrinutost za okoliš i društveni zazor

Musk nije jedini koji se brine o utjecaju bitcoina na okoliš. Prema jednom istraživanju, gotovo polovica investitora ‘ima problem’ s ekološkim utjecajem bitcoina.

Ta su pitanja došla do izražaja tijekom protekle godine i utjecala su na ethereum, kao i na bitcoin. NFT-ovi, koji su uglavnom izgrađeni na ethereum blockchainu (koji također za sad koristi metodu proof-of-work), pomogli su uvođenju kriptovaluta u mainstream.

Obraćajući se Zastupničkom domu u lipnju, senatorica Elizabeth Warren utvrdila je da kriptovalute postoje kako bi ‘prevarile ulagače, pomogle kriminalcima i pogoršale klimatsku krizu’.

Ransomware

U novije vrijeme stigao je još jedan loš PR za bitcoin u obliku ransomware napada, u kojima hakeri često koriste kripto kao alat za iznudu.

Binance na meti regulatora

Tijekom protekla dva tjedna, globalni regulatori i banke postrožili su ograničenja za Binance, najveću svjetsku kripto mjenjačnicu. U Ujedinjenom Kraljevstvu tijelo za financijski nadzor (FCA) pojasnilo je da subjektu u vlasništvu Binance Markets Limiteda (jedinom društvu Binancea registriranom u UK-u), nije odobreno da tamo posluje zbog zabrinutosti koje FCA ima u vezi s Binanceovim nezadovoljavajućim zaštitnim mjerama za sprečavanje pranja novca. Kajmanski otoci, za koje se nekada mislilo da su Binanceovo neslužbeno sjedište, također su izjavili da Binance tamo nema dozvolu. Tajlandski DIP podnio je kaznenu prijavu protiv tvrtke.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay