Inflacija je globalna i prema toj bi logici i cijene u susjednim zemljama trebale divljati pa smo krenuli preko granice provjeriti jesu li cijene podivljale jednako kao u Hrvatskoj. Kako bismo saznali cijenu košarice s nužnim proizvodima i pokojom namirnicom za gušt, uputili smo se u susjednu Sloveniju i Mađarsku. Supermarketi su građeni, čini se, namjenski za Hrvate koji tu hodočaste kupovati. Kad se usporede cijene, jasno je i zašto.

Prije nego što smo se uputili na zadatak, bilo je uvjeravanja da se kupovina u Sloveniji ne isplati. Je li to dobra propaganda domaćih trgovina ili se potrošači vole samozavaravati kako se ne bi osjećali lošije nego što se već osjećaju, ne znamo, no činjenica je da se iz Slovenije s punim prtljažnikom može vratiti bez grižnje savjesti zbog prevelikog troška. Iz Mađarske i s pjesmom.

Mađarska je definitivno najjeftinija. Prazne su nas police na prvu iznenadile pa smo zaključili da Mađarska oskudijeva robom, no pri preračunu cijena shvatili smo da smo došli prekasno. Sve se rasproda ujutro jer je i te kako isplativo. Iako je Viktor Orban cijenu benzina za Mađare zamrznuo na devet kuna, a ta cijena za strance ne vrijedi, nego je 40 posto viša, šoping je i dalje višestruko isplativ. Vjerojatno se nećete sjetiti kad ste za kilogram šećera izdvojili 4,58 kuna, za sol 1,90 ili za trokutiće topljenog sira 5,66 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay