Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, potaknuta utvrđenim nezakonitostima i nepravilnostima pri izračunu kamatnih stopa u nadzoru nad Raiffeisen leasingom, napravila je veliku akciju i izvanredni nadzor nad još devet većih leasing društava. Time je, kako ističu, obuhvatila više od 90 posto ukupne imovine leasing tržišta u Hrvatskoj.

Kod njih osam utvrđene su slične nezakonitosti i nepravilnosti, i to u: BKS-leasingu Croatia, Erste & Steiermärkische S-Leasingu, Impuls Leasingu, Mercedes Benz Leasingu Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasingu, PBZ leasingu, i UniCredit Leasingu Croatia. Prema procjenama regulatora, nepravilnostima je obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu. Prve grube kalkulacije pokazuju da bi se oštećenima moglo ukupno vratiti oko tri milijuna eura.

Nadzor Hanfe odnosio se prvenstveno na izračun kamatnih stopa u razdoblju od 2008. do 2020. godine.

– Utvrđeno je da su u tom razdoblju leasing društva neopravdano i jednostrano mijenjala kamatnu stopu u aktivnim ugovorima o leasingu (maržu ili ukupnu kamatnu stopu) na štetu primatelja leasinga, za što nisu imala jasnu pravnu osnovu ni opravdan razlog, te o tim izmjenama nisu obavještavala primatelje leasinga na prikladan način. Time je izbjegnut mogući utjecaj primatelja leasinga na izmjenu bitnog elementa ugovora o leasingu – tvrde u Hanfi.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay