Pandemija je izazvala neočekivani rast cijena nekretnina po cijelom svijetu iako se očekivalo upravo suprotno – ponavljanje 2008. godine i pad cijena zbog rasta nezaposlenosti i osobnih bankrota te pojačane prodaje kuća i stanova, stoji u velikoj analizi CNN-a.

Umjesto toga, tržište nekretnina doživjelo je procvat cijena kakav nije zabilježen posljednjih 20 godina u zemljama diljem svijeta, od SAD-a do Njemačke, Kine, Novog Zelanda i Perua. U 37 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) cijene nekretnina skočile su za u prosjeku 6,7 posto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine.

“Sve s kućnim uredom i unutar sat vremena od Londona trenutno se prodaje deset posto iznad cijene”, kažu iz britanske agencije Fine & Country. Sve je više domaće potražnje za kućama s dvorištem i vrtom izvan prijestolnica poput Londona i Pariza, a po Francuskoj rivijeri sada kupuju i Francuzi, a ne samo stranci. U popularnom turističkom odredištu na jugozapadu Engleske, Ilfracombeu, Lee Hussell iz agencije Webbers prodao je dvije kuće za 100.000 funti iznad tržišne cijene.

“Ljudi panično kupuju nekretnine. To još nisam vidio”, kaže Henry Pryor, agent iz Londona. Cijena kuća u Britaniji porasla je prošle godine za 8.5 posto, najviše od 2014. godine.

A u Americi se nije toliko kupovalo od 2006. godine. Cijene su skočile za devet posto i dalje rastu, a sada je prosječna cijena američke kuće na rekordnoj razini – oko 330.000 dolara. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay