Mađarska se protivi planovima o dubljoj integraciji eurozone i neće nagliti s pristupom eurozoni prije no što bude spremna, poručio je viši savjetnik premijera Viktora Orbana.
Podjela Europske unije na središte i periferiju, odnosno na zemlje u eurozoni i one izvan nje bila bi protiv interesa EU, konstatirao je u četvrtak u telefonskom razgovoru državni tajnik za EU u Orbanovom kabinetu Szabolcs Takacs.

Reuters primjećuje kako su u skupini bivših komunističkih zemalja Slovačka, Slovenija, Estonija, Latvija i Litva već usvojile euro dok Poljska, Mađarska, Češka, Rumunjska, Bugarska i Hrvatska još imaju vlastite valute.

Pritom je sredinom ovog tjedna potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala kako u vladi i u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) procjenjuju da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, navodeći da je to srednjoročni cilj.

Hrvatska je po njezinim riječima “izvrstan i prirodan kandidat za euro zonu”. HNB je izradio analizu troškova i koristi od pristupa, kazala je u intervjuu za Hrvatski radio, najavljuju početak javne rasprave o tom pitanju za kraj listopada.

Reuters bilježi da je inicijativa za tješnjom integracijom Europske unije proteklih tjedana iznova potpirila raspravu o pristupu istočnoeuropskih zemalja eurozoni.
“Trebalo bi izbjeći percepciju da su dobre zemlje one koje su u eurozoni – kakvu god cijenu platile za članstvo… dok su one izvan eurozone loše članice”, pojašnjava pak stajalište Budimpešte mađarski dužnosnik.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu