Započelo je izdavanje odluka o privremenoj raspodjeli sredstava iz natječaja za mjeru “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja, objavilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede napominjući kako je za tu mjeru namijenjeno više od 150 milijuna kuna.

Sve odluke o privremenoj raspodjeli sredstava Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će, kako se navodi, izdati tijekom ovog tjedna, a poljoprivrednici ih mogu preuzeti u AGRONET-u.

Na natječaj za male poljoprivrednike za koji je predviđeno ukupno 151,26 milijuna kuna (protuvrijednost od 20 milijuna eura), zaprimljeno je najviše zahtjeva za potporu od početka provedbe Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj, ističu iz Ministarstva.

Navode kako je za ukupno 4.189 zahtjeva za potporu zatraženo 475 milijuna kuna, a sredstvima raspoloživim za sufinanciranje po ovom natječaju mogu se sufinancirati 1.334 projekta.

Korisnici potpore su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.000 eura, a visina potpore po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 113.389,50 kuna (protuvrijednost od 15.000 eura).

Tim sredstvima mali poljoprivrednici će financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala te graditi i opremati prostore radi obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Bespovratnim novcem iz ove mjere može se financirati i kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a mogu se izgraditi i opremiti objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com