Krajem siječnja Microsoft je napravio dramatičan potez i započeo kupnju Activisiona za vrtoglavih 68,7 milijardi dolara. Dva tjedna kasnije Sony je ‘odgovorio’ kupovinom Bungieja.

Uoči najavljene Sonyjeve kupovine tvoraca serijala Destiny za cijenu od vrtoglavih 3,6 milijardi dolara siječanj je zaključen kao mjesec u znaku skoro nevjerojatnih akvizicija. Premda je u krupnom planu uglavnom Microsoft, valja naglasiti da je lavinu započeo Take-Two potpisavši ugovor o preuzimanju tvorca FarmVillea, Zynge, za 12,7 milijardi dolara. Ova se transakcija do Microsoftove smatrala najvećom te vrste u povijesti.

Premda na prvi pogled izgleda da Sony i Microsoft nastoje segmentirati tržište i međusobno si ograničiti broj naslova koje će izdati na konzolama, tu su i druge kompanije koje su napravile velika preuzimanja u svijetu gejminga. Facebookova matična kompanija Meta kupila je velik broj studija koji se specijaliziraju u području virtualne stvarnosti kako bi kacigama Quest dala prednost nad konkurencijom i posljedično je privukla neželjenu pažnju vlade zbog kupovine aplikacije za fitnes u virtualnoj stvarnosti pod imenom Supernatural.

Electronic Arts ili EA potrošili su milijarde dolara kako bi kupili Codemasterse, Glu Mobile i Playdemic. Kineski Tencent nalazi se iza iznenađujućeg broja akvizicija: razvili su Call of Duty: Mobile, Honor of Kings i Pokemon Unite, a vlasnici su Riot Gamesa, firme koja stoji iza globalnog fenomena League of Legends. Tencent također ima 40-postotni udio u Epic Gamesu, tvorcima Fortnitea, a 2016. su od SoftBanka otkupili studio Supercell, tvorca Clash of Clansa.

Znaci usporavanja

Velika preuzimanja u svijetu gejming industrije ne prolaze bez nadzora. Najvećoj akviziciji u gejming industriji na put su nedavno stali zakonodavci iz Federalne komisije za trgovinu. Premda kupnja ovakvog kalibra znači bitnu prednost na tržištu videoigara, valja uzeti u obzir to da one isto privlače pažnju organa koji se bave održavanjem poštenih tržišnih uvjeta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay