Kriza koja nas očekuje neće biti laka. Sve se glasnije govori čak i o gladi. U Kini je vlada pozvala građane da pripreme zalihe za zimu. A vidjeli smo što se dogodilo s posljednjom “novošću” iz najmnogoljudnije države koja je uneredila cijeli svijet.

No, u Dubrovniku kao da se posljedice krize ne osjećaju. Dapače – cijene nekretnina, slobodno možemo reći, divljaju. U petak je zakazana sjednica Županijske skupštine dubrovačko-neretvanske, a na dnevnom redu našlo se i nekoliko nekretnina koje su regionalnoj vlasti ponuđene na pravo prvokupa.

Zato nam je “upalo u oko” da Županija predlaže neprihvaćanje prava prvokupa šumskog zemljišta, površine 500 četvornih metara, u mjestu Pasadur na Lastovu, po cijeni od 250 tisuća eura. Do 2008. postojala je i zabilježba da je teren bio stavljen pod preventivnu zaštitu kao dio Parka prirode Lastovsko otočje. Cijena je uistinu paprena – 500 eura za kvadrat šume. Pokušali smo doći do gospara vlasnika kako bismo ga pitali zbog čega traži toliki iznos za komad šume, ali nije nam se javio na telefon. U katastru je vidljivo da se zemljište nalazi u neposrednoj blizini mora i omeđena je građevinskim česticama, pa je to vrlo vjerojatno razlog velikoj cijeni prodaje. Dvije parcele dalje također je vlasništvo istog čovjeka, koji prodaje i svoju zgradu od 300-tinjak kvadrata s bazenom na čestici zemlje od 1000 kvadrata za 2.200.000 eura. Ponuda prvokupa Županiji također je odbijena. Kvadrat ove kuće, prema ovoj cijeni, vrijedi oko 7000 eura i vrlo vjerojatno je našla kupca.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay