Najveće svjetske centralne banke, američke Federalne rezerve i Europska središnja banka, ušle su sa svojim monetarnim politikama u potpuno neistraženo područje. Postavlja se pitanje kakve će i koliko dugotrajne će biti posljedice očajničke borbe centralnih bankara da se duboka recesija inicirana COVID-19 pandemijom ne pretvori u najtežu ekonomsku depresiju svih vremena.

U situaciji kad su Sjedinjene države već dobile više od 20,5 milijuna novih nezaposlenih, što je desetak puta više nego za Velike Depresije (treba voditi računa da je sada broj radnih mjesta danas daleko veći pa je postotno gledano Velika Depresija u jednom trenutku ipak bila strašnija s 24,9-postotnom nezaposlenošću, prema sadašnjih 14,7 posto nezaposlenih), Federalne rezerve ušle su u ekstravagantnu akciju kupovine korporativnog duga bez investicijskog rejtinga.

Donedavno bilo je potpuno nezamislivo da ozbiljne centralne banke kupuju obveznice kompanija sa statusom ‘smeća’, no to je ovih dana postala praksa Federalnih rezervi.

Od jučer su Federalne rezerve počele kupovati i korporativne obveznice tzv. exchange trade fondova (ETF-ova), što je do sada neviđena monetarna akcija spašavanja sekundarnog tržišta korporativnog duga. To da će Fed kupovati kupovati ETF-ove s investicijskim rejtingom ali one koji drže dug s visokim prinosima, šokiralo je tržišne sudionike. Odluka Federalnih rezervi da kupuje čak i ETF-ove koji drže ‘junk bondove’ zasad je osiguralo svježe financiranje rizičnim dužnicima.

Istodobno, Europska središnja banka u svojim je nekonvencionalnim mjera otišla toliko daleko da se našla na udaru njemačkog najvišeg suda koji je presudio kako su vlada i najviša sudska tijela EU propustili kontrolirati zakonitost programa kupovine obveznica Europske središnje banke. Ta odluka njemačkog suda poput je bombe u monetarnom i pravnom sustavu EU. Iako se sada Europski sud pravde pokušava pozicionirati više od njemačkog suda, malo je vjerojatno da će eurozona, euro i Europska središnja banka i dalje imati smisla bez Njemačke kao članice koja zbog odluke nacionalno suda više neće provoditi najznačajniji program ESB-a. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay