Koji giganti su zbilja otišli iz Rusije, a tko laže?

Profesor ekonomije s američkog Sveučilišta Yale Jeffrey Sonnenfeld i njegov tim tvorci su ‘liste srama’ s evidencijom tvrtki koje su napustile Rusiju, a i onih koje i dalje rade u toj državi. Na tom popisu trenutno se nalazi više od 1300 multinacionalki. Sve one su ili prekinule poslovne aktivnosti ili su u fazi povlačenja s ruskog tržišta. Međutim švicarski ekonomisti Simon Evenett i Niccolò Pisani objavili su da je manje od devet posto zapadnih kompanija stvarno prekinulo poslovanje u Rusiji. To je razljutilo Sonnenfelda te je optužio Švicarce za ‘lažiranje podataka’

Nakon toga se rasplamsao žestok akademski rat. Dekani švicarskih sveučilišta St. Gallen i IMD, čiji su Evenett i Pisani zaposlenici, 20. siječnja izdali su priopćenje u kojem su rekli da su zgroženi načinom na koji je Sonnenfeld napao njihove kolege. ‘Najoštrije odbacujemo neutemeljene i klevetničke optužbe’, poručili su.

Sonnenfeld je na to odgovorio da Švicarci svojim tvrdnjama raspiruju ‘Putinov lažni narativ’ da zapadne tvrtke nikada nisu otišle i da je rusko gospodarstvo otporno. Na što su Švicarci ponovo ljutito prosvjedovali odbacujući Sonnenfeldove kritike i optužbe za političku pristranost.

Zašto je uopće američki profesor tako ljutito reagirao na švicarsko istraživanje? Da bismo došli do odgovora, moramo se vratiti godinu unazad.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay