Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna potonule više od 13 posto, zaronivši na najniže razine u više od godinu dana, jer je širenje koronavirusa u svijetu izazvalo strahovanja od slabljenja globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 13,7 posto, na 50,52 dolara, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja 2016. godine. Pad cijena na najniže razine od kraja 2018. godine posljedica je niza vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu raste brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji.

Trenutno OPEC+ smanjuje proizvodnju za 1,7 milijuna barela dnevno, a tehnički je odbor preporučio da bi se trebala smanjiti za dodatnih 600.000 barela zbog pada potražnje povezanog s epidemijom. No, neke članice sklone su smanjenju i do milijun barela. “OPEC+ trebat će znatnije smanjiti proizvodnju, s obzirom da su cijene u slobodnom padu”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay