”Kako postati developer?” To je, dakle, upit koji se na našim prostorima najčešće “gugla”, a u pogledu željenog posla istog su razmišljanja i naši susjedi u Bosni i Hercegovini. Podaci i nisu iznenađujući kad se uzme u obzir da su razvojni inženjeri vrlo tražena “roba” i da je nezaposlenost u ovoj kategoriji gotovo pa nezamisliva.

Odlično je to što brojne vještine tog posla možete svladati besplatno uz vaučer za obrazovanje posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. S tim projektom, ugrubo podijeljenim na digitalne i zelene poslove, startalo se prošle godine u travnju, a kad je u pitanju splitska podružnica, već sada je jasno da su se vaučeri pokazali – punim pogotkom. Potvrdila nam je to i Jelena Gogić, predstojnica splitskog HZZ-a.

Međutim, neki u pogledu želja lete znatno više. U nebo…

Kao, recimo, Crnogorci. Njima je, baš kao i Amerikancima, Englezima, ali i ljudima iz još 25 zemalja svijeta, najveća fascinacija – upravljati avionom, pa su, dakle, u tim državama najviše pretraživali pojam – “kako postati pilot”.

YOUTUBERI NA ČETVRTOM MJESTU, LIJEČNICI NA TRINAESTOM

Na drugom mjestu našlo se zanimanje – pisac. Postoji mnogo puteva koji otvaraju vrata ove karijere, ovisno o tome želite li pisati romane, knjige za djecu, scenarije ili raditi kao novinar. Ljudima je kod ovakvog tipa posla privlačna fleksibilnost, koja uglavnom s njim ide pod ruku jer pisati možete s bilo kojeg mjesta na svijetu, u bilo koje vrijeme.

Na trećem mjestu našlo se zanimanje – profesionalni plesač, vještina koja zahtijeva veliku količinu vremena i predanosti da bi se usavršila. No na tisuće je onih koji se ne daju pokolebati.

Na listi su i neka zanimanja koja prije desetak godina nisu ni postojala, poput youtubera, zanimanje koje zauzima četvrto mjesto na ovoj ljestvici, potom influencer na poziciji broj sedam, dok se posao blogera našao na dvanaestom mjestu. Na listi najpopularnijih poslova našli su se i oni iz javnog sektora kao što su učitelj, koji je zauzeo mjesto broj deset, liječnici su na trinaestom, a vatrogasci tek na šesnaestom mjestu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay