Najbolja vijest za hrvatsku ekonomiju stigla je iz Njemačke: njemačke vlasti odlučile su dopustiti sva putovanja unutar EU od 15. lipnja, što znači da će vjerojatno zemljama ovisnima o turizmu njemački turisti pomoći da spase barem dio ljetne turističke sezone.

Iako je kancelarka Merkel prvotno upozoravala kako Nijemci ove godine mogu zaboraviti godišnje odmore u inozemstvu te je Njemačka već usvojila ideju poticanja domaćeg turizma u 2020. godini, čini se kako su odluci da ipak dopuste putovanja najviše doprinijele dvije činjenice: prvo, Covid-19 pandemija slabi u svim europskim zemljama i, drugo, Nijemci su svjesni kako će i njima EU biti lošije mjesto za život ako mediteranske zemlje ovisne o turizmu dožive financijski krah zbog izostanka većeg dijela turističkih prihoda.

Uz to, njemačka politika vrlo je vjerojatno odlučila liberalizirati politiku putovanja kako bi pomogla pojedinim važnim njemačkim i svjetskim kompanijama. Tako su dionice njemačkog i najvećeg svjetskog touroperatera, Tuia, odmah po objavi vijesti o liberalizaciji putovanja od 15. lipnja snažno porasle; u samo nekoliko sati za 38 posto. Porasle su na sličan način, recimo, i dionice easyJeta – za 17 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay