Biden je najavio borbu protiv toga, a u njegovu Delawareu na jednog stanovnika ide jedna i pol tvrtka

Dolare ne peru samo američki državljani nego i oligarsi, autokrati, diktatori, kriminalci i utajivači poreza iz čitavog svijeta…

Premda Delaware, malenu državu na istoku zemlje, čak ni svi Amerikanci neće znati pokazati prstom na karti, ona je sad poznata prije svega po dvije činjenice: prva je što ima nešto preko 970 tisuća stanovnika, ali je tamo registrirano preko pola milijuna tvrtki više nego što ima stanovnika: milijun i pol tvrtki – i svake godine ih se osniva još 225 tisuća.

Druga znamenitost Delawarea jest što upravo od tamo potječe trenutni američki predsjednik Joe Biden i desetljećima ju je predstavljao u Senatu. I ništa se bitno nije promijenilo još od osnutka SAD-a kad je nadzor nad tvrtkama ostavljen u nadležnosti saveznih država – i već koncem 19. stoljeća je počela prava utrka među njima, koja će privući novac bez previše pitanja o tome odakle je došao i tko ga zapravo posjeduje, piše Deutsche Welle.

Pa tako Delaware nije jedina savezna država s iznenađujućim brojem “tvrtki” – tu su i Nevada, Wyoming, Južna Dakota… Kako piše Casey Michel u netom objavljenoj knjizi “Američka kleptokracija”, SAD je “najvažnija oaza za kleptokrate i najveći poligon za pranje novca u čitavom svijetu”. To nisu samo američki državljani nego i oligarsi, autokrati, diktatori, kriminalci i utajivači poreza iz čitavog svijeta. A Delaware Joe Bidena je tu na istaknutom mjestu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay