Velike tužbe i kazne nisu nikakva novost za Google na području Europe, na kojem je zbog iskorištavanja dominantne pozicije na tržištu online oglašavanja i tržištu usporedbe cijena te zbog forsiranja svojih aplikacija na Androidu kažnjen s više od 9 milijardi eura. Čini se da im nakon EU-a slična borba slijedi i na njihovu teritoriju jer američko ministarstvo pravosuđa te državni odvjetnici saveznih država pripremaju antitrustovske tužbe koje bi protiv kompanije mogle biti pokrenute već prije ljeta.

Naime, Google je prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja prioritet davao svojim proizvodima i uslugama, što je utjecalo na poslovanje konkurentskih kompanija koje su pružale te iste usluge i koje se nisu mogle boriti s Googleom na njihovoj tražilici.

No ni to nije sve, do kraja godine prijeti im i još jedna, treća tužba. Naime, još od prošle godine istražuje se mogućnost podizanja tužbe protiv najvećih američkih tehnoloških kompanija zbog antikompetitivne prakse. Također, i dalje su aktualne neke teorije prema kojima bi, zbog veličine i moći, Amerika mogla podijeliti i odvojiti te velike kompanije poput Googlea, Applea, Amazona i Facebooka na nekoliko manjih.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay