Povrće je skuplje 4,7 posto, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši 3,4 posto, ulja i masti 2,8 posto, voće 2,4 posto, kava 1,8 posto, bezalkoholna pića 1,4 posto, mineralna voda i sokovi 1,1 posto kruh i žitarice jedan posto, mlijeko, sir i jaja poskupjeli su 0,8 posto a meso 0,7 posto. Jedino riba ima niže cijene od 0,6 posto. Premda su cijene hrane i bezalkoholnih pića što su najznačajnija stavka u indeksu potrošačkih cijena skočile u siječnju za 1,5 posto, ukupne su cijene su u prosjeku bile više svega 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini, u prosjeku su niže za 0,3 posto.

Takvom su ukupnom rezultatu kumovala zimska sniženja koja su cijene odjeće i obuće u prosjeku spustila za 10,4 posto, a iz Državnog zavoda za statistiku kažu da su uz jeftiniju odjeću i obuću rast cijena hrane ublažile i 0,1 posto jeftinije komunikacije, razna dobra i usluge. I tako se govori kako cijene stagniraju, a pri tom se misli na sve cijene, dok pojedinačno, cijene baš i nisu toliko mirne.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da se radi o priči o prosjeku u kojem nešto što je jeftinije ili nije poskupjelo ublažava statistički učinak poskupljenja nekih artikala. Smatra da je takvo praćenje cijena dobro za globalne cijene, ali ne možemo imati zajedno cijene hrane, automobila i traktora, jer je na cijene traktora osjetljiv onaj tko ga kupuje, ali ga ne kupuje ni on svaki mjesec.

– To nije pitanje naše statistike nego svjetske, pa tako u cijenama stanovanja imate i energente, a kod nas je, kad izuzmemo energente, stanovanje skupo kao u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama. Hrana nije pojeftinila nakon spuštanja PDV-a na hranu. Ljudi su se zbog korone susprezali od potrošnje i kupovali su najnužnije pa zato nije bilo velikog rasta cijena, ali je zato bilo šunjajućeg rasta cijena koji se događa iz prikrajka kad je riječ o prehrani, ali i drugim stvarima.

Današnje su ukupne cijene svega 2,3 posto više od cijena u 2015. No, dvostruko više od tog prosječnog rasta, skočile su cijene hrane i bezalkoholnih pića koja su danas skuplje 4,9 posto. Baš sve stavke iz te kategorije hrane su paprenije nego onda, kruh je skuplji 5,6 posto, meso četiri posto, povrće 5,5 posto, a najviše su, za 10 posto, cijene porasle bezalkoholnim pićima i mineralnim vodama i sokovima koji su danas skuplji 14 posto.

Vino je danas skuplje 7,9 posto, pivo šest posto, a pušači za svaku kutiju cigareta broje 18 posto više kuna nego prije pet godina.

Opskrba vodom i odvoz smeća skuplji su šest posto, za 15 posto poskupjela je odvodnja otpadnih voda, dok je električna energija je jeftinija 2,5 posto nego je bila u 2015.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay