Europska unija mnogo ulaže u čipove isključivo zato da bi dostigla Samsung i TSMC

Jedni proizvode naočale za dronove, drugi se spremaju na tržište izbaciti uređaj koji kapacitet 5G mreža povećava dva do četiri puta, a treći najvećim tvornicama čipova na svijetu proizvode zamjenske dijelove strojeva i potrošni materijal testirajući granice kemije i fizike. Te tri hrvatske tvrtke, osječka Orqa, zagrebački Eridan Communications i sisački Applied Ceramics, inicijalno su pokrenuli Zajednicu za mikroelektroniku i poluvodiče pri HGK ili od milja hrvatski klaster za čipove.

Srđan Kovačević, suosnivač i direktor Orqe te predsjednik te zajednice navodi da im se već pri osnivanju, i to zahvaljujući HGK, priključilo još tvrtki. Trenutačno ih je 19 i svi su prepoznali priliku u planu Europske unije, koja želi u iduće dvije-tri godine u vlastitu industriju čipova, u sklopu Europskog programa za oporavak i otpornost, uložiti 145 milijardi eura. Usporedbe radi, toliko je otprilike lani uprihodio Google.

– Danas se u Hrvatskoj proizvodi najbrži električni automobil, iako je prije deset godina sama ta ideja mnogima zvučala suludo. Jednako tako, mnogima će danas zvučati suludo da bi za pet godina u Hrvatskoj mogao biti dizajniran najbolji čip za autonomnu vožnju ili najbolji čip za autonomni let na svijetu – kaže Kovačević.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay