U Križevcima se razvija stambena zadruga u kojoj je vlasništvo nad zgradom u rukama običnih ljudi!

Statistike pokazuju da na nivou Europske unije od 1990. pada broj mladih koji nakon najma ulaze u kredit, a u Hrvatskoj 70 do 80 posto ljudi između 18 i 34 godine živi u roditeljskom domu. Međutim uz kupnju vlastite nekretnine i najam stana postoji i ‘treća opcija’.

Pojašnjavaju nam to arhitekti Darovan Tušek i Ivan Vadanjel, članovi Otvorene arhitekture, zadruge koja je odlučila doskočiti problemu rješavanja stambenog pitanja, pokrenuvši u Križevcima pilot-projekt razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj, modela koji je u Europi raširen i sve više prihvaćen – od Nizozemske, Španjolske i Njemačke pa sve do Švicarske i Austrije – i čijim se primjerom Otvorena arhitektura i vodi.

Hrvatske građane odlučili su stoga educirati o modelu ‘kolektivnog vlasništva i kolektivnog upravljanja stambenim prostorom’, tome da se građani sami organiziraju te u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ustvari grade svoju zgradu. Pritom, kaže Tušek, zaobilaze tržište, investitore koji ostvaruju profit, stvarajući stambene kvadrate koji su puno povoljniji i pristupačniji.

‘Ovdje se zaobilazi i problem građana koji nisu kreditno sposobni jer stambena zadruga diže kredit. S obzirom na to da je vlasnik stambene zgrade zadruga, a zemljište na kojoj je sagrađena ostaje u vlasništvu i nadzoru jedinice lokalne samouprave, ne postoji mogućnost prodaje stambenog prostora prema tržišnim cijenama, već one ostaju stabilne i onemogućavaju tržišne spekulacije‘, kaže Tušek.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr