Globalni balans političke moći i utjecaja ubrzano seli iz smjera Zapada prema Istoku

Sjedinjene Države, i zapadne liberalne demokracije, u zadnjih su nekoliko dana na međunarodnoj političkoj sceni dobile više uzastopnih simboličkih udaraca iz kojeg bismo mogli izvući zaključak kako nekad moćni Zapad više nije globalno dominantna sila čijoj se volji ‘ostatak svijeta‘ mora prilagoditi ili čak pokoriti. Postaje očigledno da taj ‘ostatak svijeta‘, predvođen Kinom i Indijom, više kroz međunarodne institucije ne dopušta formuliranje pa forsiranje najznačajnijih zapadnih inicijativa, ako u njima ne prepoznaju nacionalne interese.

Konkretno: sama činjenica da se više zapadnih lidera nakon skupa G20 trsilo objasniti kako rezolucija o Ukrajini – ključna tema skupa – nije poraz zapadnih liberalnih demokracija, iako je sasvim jasno da je dio članica blokirao osudu Rusije kao napadača, pokazatelj je kako zapadna diplomatska mašinerija više ne može orkestrirati političku osudu čak niti brutalne agresije na neovisnu državu.

Komentirajući odnose s Kinom, Joe Biden poručio je kako on ne želi zauzdati Kinu, što je argumentirao tezom kako su Kinezi ti koji uvode neka nova pravila u međunarodnoj trgovini, a za što je kao primjer naveo zabranu kineskim državnim dužnosnicima korištenja iPhonea. Bilo je čudno da je Biden uopće spomenuo tu zabranu jer je nedavno zbog nje došlo do epskog kolapsa vrijednosti Appleovih dionica od oko 3 posto, zbog čega je kompanija u dva trgovinska dana izgubila oko 200 milijardi dolara.

Naime, dosadašnje trgovinske zabrane Americi su donijele povećanje trgovinskog deficita, kao i nastavak rasta javnog duga, a ne njegovo smanjivanje. I najnovija američka zabrana izvoza naprednih čipova u Kinu već se također pokazala blamažom jer je kineski Huawei u međuvremenu sam proizveo napredne 5G čipove te ih predstavio u najnovijem izdanju flagship mobitela.

Danas američka politika predstavlja približavanje Vijetnamu kao širenje neke vrste političkog koridora prema Kini, ali jasno je da je zapravo razrušeni i izmučeni Vijetnam izrastao u gospodarsku supersilu s 100 milijuna stanovnika te s kompanijama koje počinju privlačiti pažnju na najvišoj svjetskoj razini.

Primjerice, vijetnamska kompanija za proizvodnju e-automobila osnovana prije samo šest godina, Vinfast, sredinom je prošlog mjeseca doživjela spekulativnu eksploziju vrijednosti malog udjela dionica u slobodnoj trgovini, koja je njezinu tržišnu kapitalizaciju dovela na razinu višu od američkih divova kao što su Ford ili GM.

Označuje li zadnji G20 summit simbolički kraj ere globalne političko-ekonomske dominacije Zapada? Da.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay