Ako ste pomislili da je nekoliko milijuna dolara maksimalna cijena koju bi netko dao za digitalni zapis temeljen na blockchainu, prevarili ste se. Do sada najvišu cijenu postigao je NFT pod nazivom “5000 Days” digitalnog umjetnika Mikea Winkelmana, poznatijeg pod nadimkom Beeple.

Njegov kolaž od 5000 digitalnih fotografija prodan je u ožujku na aukciji poznate londonske kuće Christie’s za vrtoglavih 69 milijuna dolara.

Prema nekim tvrdnjama koje se mogu pročitati u inozemnim medijima, ovi su tokeni trenutno najveći trend u kripto zajednici. Ipak, s tom se tvrdnjom ne slaže Nikola Škorić, suosnivač prve hrvatske mjenjačnice kriptovaluta Electrocoin i član Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK).

“NFT-ovi su svakako jedan od najvažnijih trendova, no sigurno nisu i najveći. Prometi po NFT platformama ove su godine prešli 2,5 milijarde dolara, ali tu se radi samo o najpopularnijim platformama. S druge strane, dnevni promet samo na Binanceu, najvećoj kriptoburzi na svijetu, 10 je puta veći. Tako da svakako ne možemo reći da su NFT-ovi najveći trend u kriptozajednici jer je kupoprodaja bitcoina, ethera i sličnih kriptovaluta još uvijek mnogo veća”, tumači Škorić.

“Tu su i decentralizirane financije koje zasigurno imaju mnogo veći udjel kriptoprometa nego NFT-ovi. Likvidnost na samo jednoj platformi za decentralizirane financije koja se zove Aave narasla je od početka godine sa 2,5 milijarde dolara na 15 milijardi dolara, što je opet nekoliko puta veći porast likvidnosti od ukupnih prometa NFT-ova. Dakle, oni su vrlo bitan trend, ali su još jako daleko od najvećeg u kriptozajednici”, ističe Škorić.

Kolege iz naše zemlje napravile su NFT projekt koji je u stvari NFT sličica nogometaša. Moram napomenuti da sam kupio dvije sličice i vratile su me u doba kada smo po hodnicima osnovnih škola ‘tapkali’ sličice”, kaže Škorić.

Taj se projekt zove soccersuperstars.eth.link i prvi je ozbiljniji hrvatski NFT projekt. Iza njega stoje Marko Blažeković i Bojan Andrić. U razgovoru za Poslovni dnevnik Blažeković otkriva kako je prije 6 mjeseci taj dvojac, inače nogometni fanovi od djetinjstva, odlučio napraviti NFT kolekciju koja podsjeća na 80-e i 90-e.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay