Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz snažno su porasli u studenom, pokazali su u utorak objavljeni podaci, signalizirajući snažan završetak 2017. godine u najvećem europskom gospodarstvu.
Industrijska proizvodnja poskočila je u studenom za 3,4 posto na mjesečnoj razini, najsnažnije od rujna 2009. godine, izvijestio je državni zavod za statistiku.

U odvojenom su izvješću danas objavili također da je sezonski prilagođeni izvoz u studenom uvećan 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec a porastao je i uvoz, za 2,3 posto, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji.

Time je trgovinski višak u pretposljednjem mjesecu 2017. godine porastao na 22,3 milijarde eura, s 19,9 milijardi eura koliko je iznosio u listopadu.

“Uzlet njemačke industrijske proizvodnje u studenom dobrodošla je potvrda da se gospodarstvo jako dobrog zdravlja približilo kraju 2017. godine a istraživanja signaliziraju nastavak tog trenda i u predstojećem razdoblju”, napisala je u bilješci analitičarka Capital Economicsa Jennifer McKeown.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock