Norveška energetska tvrtka Equinor u suradnji s njemačkom tvrtkom RWE planira izgraditi nekoliko novih plinskih elektrana koje bi s vremenom trebale raditi na vodik. Rezultat je to planova dviju zemalja za opsežnim partnerstvom u razvoju zelene energije.

Tvrtke su u četvrtak potpisale sporazum o izgradnji novih elektrana u Njemačkoj koje će prvo raditi na plin, a zatim na vodik proizveden iz plina uz skladištenje ugljika, a krajnji je cilj rad na vodik dobiven korištenjem obnovljive energije.

‒ Energetska kriza istaknula je važnost Norveške kao pouzdanog dobavljača plina Europi, ali je također naglasila potrebu za ubrzanjem prijelaza na obnovljivu energiju ‒  poručio je norveški premijer Jonas Gahr Støre.

Sporazum uključuje izgradnju plinskih elektrana u Njemačkoj kao dio odmicanja zemlje od ugljena, uspostavljanje proizvodnje vodika s niskim udjelom ugljika u Norveškoj, izvoz vodika putem potencijalnog cjevovoda između zemalja te zajednički razvoj offshore vjetroelektrana.

Anders Opedal, izvršni direktor Equinora, rekao je da suradnja ima potencijal razviti Norvešku u ključnog dobavljača vodika u cijeloj Europi.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay