Ukloni li Hrvatska prepreke ulaganju u hotele visoke kategorije, produktivnost može skočiti do 40 posto, no ako se usvoji nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o poticanju ulaganja, taj će put biti znatno otežan, čulo se jučer na turističkom briefingu u organizaciji Hrvatske udruge turizma.

Dakle, iz poticaja su ispali hoteli s četiri zvjezdice velikih kompanija, a i dalje će se odnositi na ulaganja malih i srednjih kompanija u smještaj s najmanje četiri zvjezdice.

Hrvatska ostvaruje dodanu vrijednost po zaposlenom u hotelskom turizmu od oko 35.000 eura, a najkonkurentnije turističke zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske ostvaruju oko 50.000 po zaposlenom. Taj skok u produktivnosti od 40-ak posto u Hrvatskoj je moguće ostvariti u relativno kratkom roku od jednog desetljeća, no preduvjet je značajno povećati atraktivnost investiranja u turizam, posebno u hotelske kapacitete visoke kvalitete.

Osim toga, analiza je pokazala da se u hotelskom smještaju, iako on čini tek 16 posto ukupnog broja kreveta, ostvaruje 3,7 puta veća dodana vrijednost po postelji u usporedbi s privatnim smještajem.

Italija ima 32 puta više hotela iako nema 32 puta dužu obalu. Iako čini tek petinu ukupnih kapaciteta te se na njega odnosi 28% udjela u ukupnom broju noćenja, na hotelski smještaj prema gruboj računici otpada oko 40% udjela u bruto dodanoj vrijednosti, što pokazuje potencijal ovog segmenta.