Proizvođači krumpira u velikim su problemima nakon što je EU komisija zabranila upotrebu sredstava protiv klijavosti gomolja na bazi klorprofama, poznatijeg pod tvorničkim imenom Tuberite.

Riječ je o inhibitoru klica i herbicidu koji sprječava klijanje konzumnoga krumpira tijekom skladištenja.

Djelatna tvar smanjuje intenzitet disanja gomolja te ih tako štiti od gubitka vlage i hranjivih tvari. Međutim, Europska komisija za hranu nedvojbeno je utvrdila da klorprofam i njegov glavni metabolit 3-kloranilin predstavljaju akutni i kronični prehrambeni rizik za potrošače.

Krajnji rok potpune zabrane Tuberitea u skladištenju krumpira je 8. listopada ove godine, do kada se sve postojeće količine trebaju potrošiti ili uništiti.

Kako u Hrvatskoj ne postoje registrirana alternativna sredstva protiv klijavosti, na proizvođače je pala obveza izgradnje novih skladišta za krumpir gdje bi se čuvali gomolji bez upotrebe klorprofama. No, za to su poljoprivrednicima potrebna velika novčana ulaganja, što nikako ne ide naruku domaćim proizvođačima krumpira.

Osim profesionalnih proizvođača krumpira, u problemima su i mali proizvođači, takozvani hobisti, koji u svojim vrtovima uzgajaju krumpir za osobne potrebe. Svi su oni protiv klijanja gomolje krumpira tretirali bijelim prahom, koji se od listopada više neće moći nabaviti u poljoprivrednim ljekarnama.

Aktivna tvar klorprofam u većim dozama može izazvati pospanost i vrtoglavicu, iritaciju kožu, sluznice oka, a najopasnija je ako se izravno unese u organizam jer uzrokuje ozbiljna oštećenja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay