PREDSJEDNICI država i vlada G20 odobrili su povijesni dogovor o reformi međunarodnog poreznog sustava, koji bi trebao dokinuti porezna utočišta uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija.

“Danas su svi predsjednici zemalja G20 odobrili povijesni dogovor o novim međunarodnim poreznim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, koji će prekinuti nadmetanje u smanjivanju poreza kada je riječ o oporezivanju kompanija”, rekla je u priopćenju američka ministrica financija Janet Yellen.

Dogovor će vrijediti u 136 zemalja

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu 2023., a službeno će se potvrditi u završnoj izjavi G20 u nedjelju, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu.

Dogovor je početkom listopada postiglo 136 zemalja koje s više od 90 posto sudjeluju u svjetskom BDP-u, pod pokroviteljstvom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Reforma treba omogućiti ovim zemljama da, zahvaljujući ovom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara. 

Dio dogovora je u tome da dio poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit. Dakle, porez više ne bi plaćale u zemlji u kojoj su službeno registrirane.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay