Kako je poručio Hrvoje Pauković, direktor krovne osiguravateljne udruge Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), osiguratelji će izvršiti isplate osigurnina po policama osiguranja od potresa u najkraćem mogućem roku.

Izrazivši sućut obiteljima preminulih, Pauković je pozvao sve pogođene potresom koji imaju ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću od potresa da se obrate svom osiguratelju i prijave štetu.

Mali broj osiguranja

Na pitanje koliki je udjel osiguranika s područja Sisačko-moslavačke županije u ukupnoj premiji osiguranja imovine, Pauković je kazao kako HUO točnim podacima po županijama ne raspolaže, no upozorio da je i na razini cijele Hrvatske relativno malen broj osiguranja od potresa, posebice osiguranja zgrada.

Dobro upravljanje rizikom

Kolike isplate šteta čekaju osiguravatelje još je nemoguće procijeniti. No, za štete iz zagrebačkog potresa u ožujku isplaćeno je do 30. studenog 237,5 milijuna kuna, a procjenjuje se da će biti isplaćeno još 150 milijuna kuna, kazao je Pauković.

Pri tome savjetuju korisnike osiguranja koji imaju ugovorenu policu osiguranja nekretnine, a oštećen im je objekt prilikom nedavnih potresa, da se jave svom osiguravajućem društvu ili zastupniku osiguranja, detaljno prouče ugovor o osiguranju i uvjete ugovorene police te da pročitaju posljednje upute Hanfe iz ožujka 2020., kako bi što bolje razumjeli svoja prava.

Štete nastale uslijed potresa moguće je prijaviti online bilo kada i u bilo koje vrijeme, uz preporuku da se unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao, kažu u HUO-u. Svi koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom od potresa mogu se obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu koju će osiguratelj rješavati u sukladno ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay