ODRŽANA je 93. dodjela Oscara, najprestižnije filmske nagrade na svijetu. Kao što se i očekivalo, film “Zemlja nomada” (Nomadland) je osvojio Oscara za najbolji film.

Tema filma se vrti oko žene koja je izgubila sve u Velikoj recesiji, točnije 2011. Ostala je bez posla u tvornici koja se nalazila u jednom gradiću u Nevadi, a nakon toga putuje SAD-om u kombiju kao svojevrsni moderni nomad.

Nestanak američke srednje klase?

Dio američkih i svjetskih socio-ekonomskih komentatora je iskoristio tematiku filma za propagiranje ideje o nestanku američke srednje klase. Iako se radi o doista širokoj temi o kojoj se žustro raspravlja u znanstvenoj zajednici, problem se djelomično može svesti na izvor same radnje filma, gubitka jedine nekretnine za život. 

U 2020. je više od 65% kućanstava bilo u vlasništvu onih koji su u njima živjeli tj. nisu plaćali nekakav oblik najamnine za nekretninu u kojoj žive. To je nešto manje od 69% vlasništva nad nekretninom na razini EU, ali više od primjerice Njemačke (51%), Austrije (55%), Danske (61%) i Švedske (64%). Zanimljivo je kako prosjek EU podižu novije i siromašnije članice poput Poljske, Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Slovačke i Estonije, koje sve imaju više od 80% udjela vlasništva nad nekretninama u kojima se živi. Dapače, razvijenije države EU imaju manji postotak nekretnina u vlasništvu nego manje razvijene članice. 

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U SAD-u samo 5% ljudi živi u pretrpanim nekretninama, a u Hrvatskoj čak 39%.

Srednja klasa u SAD-u vjerojatno ne nestaje, ali čak i da nestaje, još je daleko od toga da postane siromašna kao srednja klasa u Hrvatskoj.

Možda je došlo vrijeme da i Hrvatska, možda prvi put u povijesti, stvori dovoljno veliku srednju klasu pa da uopće postoji ikakva mogućnost da za 50 godina netko snima film o tome kako srednja klasa u Hrvatskoj nestaje.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay