Ivanec i drugi gradovi protive se pripajanju lokalnih komunalaca onima u većim gradovima: ‘Što je to nego nacionalizacija imovine?‘

Nakon što je Grad Ivanec prvi digao glas oko nove uredbe kojom bi se lokalne vodoopskrbne tvrtke pripojile onim većima na svom području i time faktički ugasile, pobuna se ovih dana proširila na još nekoliko gradova, a čini se da tu neće stati. Građani Ivanca izlaze 20. veljače na referendum, a isto najavljuju Sveta Nedelja i Jastrebarsko. Referendum ne može srušiti odluku, ali gradonačelnici vjeruju da Vlada neće ignorirati volju građana.

Od dosadašnjih 150 opskrbljivača vodom, ubuduće će ih biti 41. Njima će se prebaciti i sva imovina ugaslih tvrtki, pa se govori o svojevrsnoj nacionalizaciji.

– Što je to drugo nego nacionalizacija imovine? Ivkom-vode svoju imovinu vrijednu 100 milijuna kuna i 10,5 milijuna kuna temeljnog kapitala moraju predati Varkomu. Dakle, direktivom vlasti jedna tvrtka svu svoju imovinu mora predati drugoj, po kojem je to zakonu – pita gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Nameću poskupljenje

U tvrdnju da će okrupnjavanje rezultirati jeftinijom cijenom vode gradonačelnik Sv. Nedelje, Dario Zurovec, ne vjeruje.

– Pregovori sa Zagrebačkom vodoopskrbom i odvodnjom upućuju na to da bi građani Sv. Nedelje plaćali njihove gubitke. Žele nam nametnuti poskupljenje od 40 posto. Angažirali smo odvjetnike i nećemo ništa potpisivati dok sve to nije usklađeno – kaže Zurovec.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay