Masovno se odustaje od apartmana, domaći najmoprimci su opet poželjni kad nema turista.

Dva su ključna razloga za bujanje privatnog smještaja: prvi je taj da se sva naša ekonomija od loše provedene, bolje rečeno lopovske privatizacije naovamo – svela na turizam. Drugi je da je u tom i takvom turizmu, koji ima odlike masovnog a ne elitnog, država iznajmljivačima osigurala vrlo primamljiv pravni okvir: brzu registraciju, odnosno kategorizaciju vila za odmor, apartmana i soba, pri tome ih ne opteretivši porezima do te mjere da su im oni kugla oko noge, kao što je to slučaj s hotelijerima.

S tako fleksibilnim uvjetima poslovanja, tzv. paušalisti su dobili krila. Dok je hotelijere uništavao visoki PDV, iznajmljivači su redali zlatne godine jednu za drugom, a umjesto da veliki iznajmljivači postaju mali hotelijeri, pa da od obiteljskog biznisa koristi ima i šira zajednica, ovi drugi su postajali iznajmljivači, što je potpuni apsurd.

Velim, umjesto da su hotelijeri razvijali hotelijerstvo i grabili naprijed, neki od njih su zbog visokih nameta sišli stepenicu niže i pretvorili se u iznajmljivače. Tako je došlo do toga da je u privatnom smještaju osam puta više postelja nego u hotelskom, te su privatni iznajmljivači kvalitetom i konkurentnošću cijene i sadržaja koji se u njihovim objektima nude, nadvisili ponude u Italiji, Grčkoj, Francuskoj i Crnoj Gori.

Sve su to pogonili internet divovi poput Booking.coma i Airbnba, koji su omogućili jednostavnu rezervaciju privatnog smještaja, što je dalo dodatni zamah investitorima za gradnju novih, i novih apartmana.

U 2020. u Splitsko-dalmatinskoj županiji u odnosu na 2019., jedanaest posto manje građana pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu, a bude li i ova turistička godina mršava, taj će se trend nastaviti.

U Splitu je lani 1200 iznajmljivača odjavilo apartmane.

– Realno, ljeto 2021. može biti malo, malo bolje od lanjskog, što znači da će se i oni koji su opterećeni kreditima nužno vratiti podstanarima, a mnogima ni to neće biti dovoljno da bi preživjeli – veli Radeta, i još jednom napominje da su takvi ljudi od sviju ostavljeni na cjedilu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay