Primjerice, Savjet Hrvatske narodne banke jutros je upozorio na nove financijske rizike u Hrvatskoj, i to zbog snažnog rasta javnog duga, zbog napuhavanja nekretninskog balona i rizika zombifikacije tvrtki. Loše tvrtke umjetno preživljavaju na fiskalnim poticajima, dok preuranjeno ukidanje tih mjera može ugroziti zdrave firme.

A i Hrvatska udruga poslodavaca je upozorila kako proljetna prognoza Europske komisije u sebi krije i druge rizike.

Država raste, ekonomija propada

Očekivani investicijski zamah, navodi glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić u priopćenju HUP-a, uvelike se temelji na investicijama opće države, odnosno javnog sektora, dok se predviđa “relativno umjereni rast investicija privatnog sektora”. Osim toga, Hrvatska ima nizak administrativni kapacitet za povlačenje EU sredstava što bi moglo utjecati na stope rasta. A zbog pretežito infrastrukturnih projekata ovakve optimistične prognoze mogle bi ostati “samo na prognozama”.

I nakon toga dolazi HUP-ova prognoza koja narušava Plenkovićev optimizam. I u periodu 2000.-2008. godine javne infrastrukturne investicije bile su glavni pokretač rasta, da bi nakon toga gospodarstvo grcalo u recesiji šest godina. To bi se, navode iz HUP-a, moglo dogoditi i sada. 

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay