Prije godinu dana najveća briga gospodarstvenika bila je eksplozija cijene plina. Iz dana u dan stizali su vapaji da im se pomogne, jer računi koje su dobivali od opskrbljivača preko noći rasli i po četiri do sedam puta.

Upozoravali su da će se sve to neminovno preliti i na građane, jer s tolikim skokom cijena neće moći zadržati cijene svojih proizvoda i usluga. To je doprlo do Vlade, te je u prvom paketu interventnih mjera početkom 2022. među 5 milijardi kuna, uglavnom usmjerenih kućanstvima, poduzetnicima osigurano 600 milijuna kuna (skoro 80 mil. eura) za tzv. plinske vaučere.

Posebno pozitivnim poduzetnici su isticali neuobičajeno brzu obradu podataka i aktivaciju vaučera, no već nekoliko prvih mjeseci svi su ostali u nevjerici zbog brojki o odazivu poduzetnika. Čak i polovicom prošle godine, kada su cijene plina bile na vrhuncu, nije se povećao broj korisnika, pa je i sada, dva mjeseca prije nego istekne rok za korištenje ove mjere, situacija porazna.

Od osiguranih 600 milijuna kuna, prema najnovijim podacima koje smo dobili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, iskorišteno je niti trećina, točnije svega 185 milijuna kuna (24,6 milijuna eura).

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay